sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Joulukiloja sulatellessa... by Omnivore


Tässä sitä ollaan taas... Melkein koko kansa, mukaanlukien se kuuluisa mökin mummokin, kärsii joulun herkutettelujen jälkeisestä ähkystä ja housujen vyötärön kutistumisesta. Mutta ei hätä ole tämän näköinen, media tarjoaa oivaa apua tähän joka vuotiseen ongelmaan. Tammikuussa kaikki laihduttaa ja aloittaa elintapa-remontin...

Liviltä saamme seurata "Jutta ja puolen vuoden superdieetit", jossa ihmiset seuraavat melko perinteistä dieettiä ja harjoittelevat ankarasti niin salilla kuin pururadallakin. Itsekin kokeillut jotakin vastaavaa nuorempana ja innokkaampana, kauheassa kehonrakennus-huumassa. Toimii, paino tippuu, mutta paluu arkeen on yleensä karu. Vaatii todellisen pitkän aikavälin muutoksen ja aikaa. Kun vielä olisi elävässäkin elämässä Jutan ja "Bull" Mentulan kaltaiset motivoijat mukana proggiksessa.

TV 5:ltä alkoi juuri mielenkiintoinen uutuus "Dieettiklubi", joka eroaa perinteisemmistä formaateista leppoisammalla asenteellaan. Ketään ei pakoteta tekemään mitään ja erilaiset laihdutustavat pistetään kilpailuun keskenään. Hieno ajatus, mutta toteutuksessa pieniä ongelmia - itse en ole ajatellut neurolingvististä ohjelmointia laihdutuskeinona, kuten en myöskään tanssia tai "superfoodien" syömistä. Mielenkiintoista nähdä, miten formaatti etenee, mutta mainosarvo on taattu.

Nelosen "Suuri painonpudotus" taas edustaa perinteisempää amerikkalaista linjaa, ohjelmaan osallistujat ovat jo merkittävän ylipainoisia ja ratkaisutkin ovat astetta rankempia. Itse en ole ikinä pitänyt siitä, kuinka yilpainoiset ihmiset surkuttelevat kohtaloaan ja etsivät tekosyitä painoonsa ja tässä ohjelmassa esiintyy paljon juuri tätä. Ehkä kyseessä on televisioon vaadittava draama ja kerronnallinen elementti, mutta silti asia potuttaa itseäni.

Onneksi tyylilajin jättiläinen, kolmoseltakin nähty "Suurin pudottaja" on toistaiseksi tauolla. Tämän ohjelman kilpailullisuus on viety niin äärimmilleen, että kilpailijoiden terveyteen ei todellisuudessa kiinnitetä paljonkaan huomiota. Lisäksi ohjelman trainereiden status on saavutuksiin verrattuna kasvanut kohtuuttomasti ja nostanut heidät jumalalliselle jalustalle. Myönnettäköön, että ohjelma on silti viihdyttävää katsottavaa, mutta ei tarjoa paljoakaan apua tavalliselle kaduntallaajalle, joka haluaisi muuttaa elämäänsä. Pitäisikö kaikilla laihduttajilla olla 100 000 $ sekki lisämotivaationa?

Vielä löytyy ainakin "Dieetit vaihtoon" kolmoselta vai subilta. Ohjelmassa keskitytään enemmän ruokavalioon tai oikeastaan ruokailutapohin. ehkä tästäkin voisi olla jollekin hyötyä, mutta itselleni ei niinkään. 

Television lisäksi "neuvoja" painonhallintaa voi tietenkin ammentaa keltaisesta lehdistöstä, jutuista kuten 
"Lääkäri: Näin valitset itsellesi sopivan dieetin" (IL 27.12.2013), jossa viitataan esimerkiksi painonhallintaan veriryhmän perusteella (?). "Ota mallia superdieettaajan treenistä joulukinkun sulatukseen!" (IS 26.12.2013)
taas kehottaa kaikkia hakkaamaan säkkiä, jotta kinkku sulaisi joulun jälkeen. Monet näistä keltaisen lehdistön tai vakavamminkin otettavien sanomalehtien jutuista ovat melkoista soopaa, koska osa niistä on suoranaista mainontaa tai sitten uusimpien tutkimustulosten ulossuoltamista ilman minkäänlaista kritiikkiä tai tulkintaa.

Lyhyen katsuksen perusteella suurin osa keltaisen lehdistön laihdutukseen liittyvistä artikkeleista on turhaa paperintäytettä, joissa toistellaan kuluneita fraaseja ja esitetään yksittäisten "asiantuntijoiden" mielipiteitä totuuksina. Esimerkiksi "Ota näistä opiksi: Seitsemän hoikkien rutiinia" (IL18.12.2013), kohta  4. Hoikilla ihmisillä on terveellinen yksinkertainen ruokavalio, eivätkä he noudata mitään monimutkaisia ohjelmia kuten karppausta. Mistähän artikkelin kirjoittaja on saanut käsityksensä karppauksen monimutkaisuudesta. Entä onko alkoholistien ruokavalion tarpeeksi yksinkertainen, koska he ovat melkein poikkeuksetta hoikkia? Mutta artikkelin kruununa on kohta seitsemän, jonka mukaan hoikat ihmiset kantavat vastuun omista elintavoistaan. Pitäisikö tämä ymmärtää niin, että lihavat tai ylipainoiset ihmiset ovat vastuuttomia idiootteja, jotka vain rasittavat yhteiskuntaa? Pitäisikö siis ryhtyä pohtimaan ylipainolle lopullista ratkaisua 1930-luvun malliin?

Katsellaan tässä vuoden vaihteen jälkeen, minkälaisia helmiä meille tarjoillaan mediasta ylipainoon ja painonhallintaan liityen ;-)

2 kommenttia:

  1. Juu kyllä tässä nyt pitää laittaa leuka rintaan ja miettiä tekosiaan. Olemme selvästikin rasitteena yhteiskunnalle... Ja yksikään hoikka tai normaalipainoinen ei ole...

    VastaaPoista
  2. Hyvä yhteenveto laihdutusaiheisista jutuista ja tuosta keltaisen lehdistön sivujentäyttöjutuista olen samaa mieltä. Tarkoitus taitaa olla vain houkutella lukija sivuille ja laihdutusaihe usein toimii - uskoisin.

    Ja tuo , että vain hoikat kantaisivat vastuun omista elintavoistaan on tosiaan aika erikoinen yleistys.
    Minä kirjoittaisin sen sijaan, että fiksut ihmiset kantavat vastuun omista elintavoistaan.

    ... Mutta, silläpä tällä tiellä nyt ollaan, että pienin askelin mennään kohti sitä normaalipainoa ja samalla kohti kirkasta älyä sekä vastuunkantoa omasta elämästä ;)
    (sanokaa mun sanoneen, että ei se syyllistäminen siihen lopu - aina löytyy moitittavaa..)

    Hyvää loppuvuotta Omnivore ja SuperSizeMe! Toivottavasti vuosi vaihtuu mukavissa merkeissä ja uusi alkaa sitten entistä parempana. <3

    VastaaPoista