keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Kesäloma ala Läskipantteri

Suomi on hiljentymässä Juhannuksen viettoon. Tai no, hiljentymässä ja hiljentymässä. Uskoisin, että tämä sankkojen kuusimetsien varjoissa asusteleva katajainen kansa, viettää hyvin usein Juhannusta nauraen, rällästäen ja juoden paljon viinaa, aiheuttaen siis kaikkea muuta kuin hiljaisuutta luonnon keskellä.

Olen itsekin jäämässä ansaitulle vuosilomalle Juhannukselta ja ajattelinkin, että tämä bloggaus voisi kertoa jostain aivan muusta, kuin laihdutuksesta, painonhallinnasta saati elämäntaparemontista.

Lapsuudessa kesäloma tarkoitti aina vapaata koulusta ja tietenkin läksyistä. Pitkään nukuttuja aamuja, järvessä polskimista, välillä toki myös tylsistymistä ilman kavereita, koska kaikki olivat jossain
sukuloimassa. Meillä ei kotona ole ikinä kesäisin pahemmin reissailtu, mökkiäkään ei ole ollut, joten lomat ovat olleet pitkälti kotilomia. Kuitenkin hyviä sellaisia. Kesäisin olen aina lukenut paljon kirjoja, nähnyt ystäviä ja pienet retket lähimpään kaupunkiin tai huvipuistoon, ovat tehneet lomasta loman tuntuisen.

Nyt aikuisena loma on tietenkin saanut myös uudenlaisen merkityksen. Loman aikana palaudutaan työn raskaan raadollisen aiheuttamista rasituksista. Nautitaan siitä, että on oikeus lomaan. (koska 11 muuta kuukautta vuodessa teet töitä, pimeänä vuodenaikana näistä suurimman osan. )Koska olen jo vanha, en enää myöskään nuku lomallani samalla lailla pitkään, kuin lapsena. Nyt on ihana herätä aamulla aikaisin ja huomata, että koko päivä on aikaa tehdä ihan mitä vain, tai olla toki myös tekemättä.
Lomastani on vuosien aikana kehkeytynyt myös ystävien tapaamisen saralla vuoden kohokohta. Näen perhettäni ja ystäviäni, jotka asuvat kauempana, todella harvoin. Tästä syystä olenkin jo hyvissä ajoin plarannut kalenteriani, jättänyt lomaviikoilleni vapaata, jotta voin tehdä ex-tampore reissuja nähdäkseni rakkaitani. Näitä tapaamisia, yömyöhään tapahtuvia maailmanparantamis-keskusteluja, odotan innolla. Niiden voimalla tiedän taasen jaksavani koko pitkän syksyn.

Olen myös huomannut, että irrottautuakseni arjesta, tarvitsen lomalleni lentävän lähdön. Tätä periaatetta olen noudattanut nyt useamman vuoden. Tästä samaisesta syystä, tänäänkin lomani alkaessa kipitän Helsinki-Vantaalle ja suunnistan viikoksi ulkomaille. Siellä ei tarvitse hyvällä omalla tunnolla lukea sähköposteja eikä vastata puhelimeen. Tämän jälkeen myös kotosuomessa työasiat on helpompi siirtää taka-alalle.

Oi että, ihanaa että on kesä ja loma.

Muutama vinkki kesäilyyn:

- Älä tee liian tiukkoja suunnitelmia, lomaa ei voi suorittaa, se tulee kokea
- Tee sellaisia asioita, mitä et arkena tekisi. Näe ystäviä, valvo myöhään, jätä viikkosiivous tekemättä.
- Tee itse hyvää ruokaa ja syö se ulkona. Ulkona syöty ruoka maistuu aina erilaiselle.
- Syö myös hyvällä omalla tunnolla muiden tekemää ruokaa. Jos ravintolailta ei kiinnosta, tuppaudu kaverin luo syömään.
- Jos tuppaudut kaverille syömään, muista, että myös kaveri saattaa arvostaa toisten tekemää ruokaa. Loma onkin siis hyvä syy pyytää vieraita kotiin ja tarjota päivällistä.
- Lue lue ja lue. Jos luet kirjoja, niin älä huoli vaikka kaikki olisivat nk. hömppää, kukapa sitä asiatekstejä haluaisi kesällä lukea.
- Älä murjota vaan nauti. Heitä pahantuulisuus ja maailman murheet loman ajaksi romukoppaan. Ehtii niitä asioita pohtia sitten loman jälkeenkin.


ps. viikkotuloksena vähän miinusta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti