perjantai 6. joulukuuta 2013

Karppileipää eli lähes hiilariton leipä by SuperSizeMe

No niin. Nyt se on tässä. Nimittäin jo kauan sitten lupaamani resepti karppileipään. Ja mikä parasta, valmistamiseen menee alle 10 minuuttia.

1,5 dl pellavan siemeniä (HUOM! kokonaisia, kuorellisia eli ei mitään rouhetta)
1 dl kuorettomia seesaminsiemeniä (HUOM! Kuorellisissa siemenissä on lähes kolminkertainen määrä hiilareita)
2 kananmunaa
ripaus suolaa
ripaus psylliumjauhetta (todellakin vain ripaus, joka antaa pienen sitkon)

Taikina levitettynä lautasen ja leivinpaperin päälle.
Tähän on myös vedetty "viivat" valmiin leivän
paloittelua varten.
Ota kaksi isoa, matalaa lautasta ja leikkaa niihin leivinpaperista sopivat palat. Tämä pitää tehdä jo ennen taikinan tekemistä, koska taikina "jämähtää" aika nopeasti. Kun lautaset valmiina odottamassa, voi siirtyä taikinan kimppuun.

Sekoita siemenet, munat ja suola keskenään reippaasti sekoittaen. Lisää ripaus psylliumjauhetta (ilman tätäkin pärjää hätätapauksessa, mutta leivästä tulee murenevampaa ilman) ja sekoita reippaasti. Nyt taikina on valmis.


Jaa taikina kahdelle lauteselle ja levitä niin ohueksi kerrokseksi kuin mahdollista. Tämän jälkeen vedä lusikalla (tai millä ikinä levititkään taikinan) leipä valmiiksi neljään osaan. Laita lautanen miksroon 4 minuutiksi. Nyt leipä on valmista.


Tässä kaksi leipää jo ulkona mikrosta. Toinen valmiiksi
paloiteltuna ja toinen vielä paloittelematta.

Kun leipä on tullut mikrosta (älä muuten polta sormiasi, minä poltan joka kerta...), taita leipä heti neljään osaan ja laita se ilmavaan tilaan kuivumaan. Itse suosin uunin ritilää, niin ilma pääsee leipiin myös alapuolelta.


Leipää voi syödä heti kun se tulee mikrosta, mutta minun mielestänini se on parasta useamman päivän päästä. Tämä leipä ei siis varsinaisesti olekaan perinteistä leipää vaan pikemminkin näkkäriä. Säilytä leipä aina huoneen lämmössä, ilmavasti. Näin säilytettynä leipä säilyy syötävänä useamman viikon ja oikeastaan vain paranee vanhetessaan.

Ravintosisältö


Laskettu koko taikinalle (josta tulee kaksi kokonaista leipää ja yhdestä leivästä 4 palaa, eli yhteensä 8 palaa leipää).

1,5 dl pellavan siemeniä = n. 3 g hiilareita
1 dl kuorettomia seesaminsiemeniä = n. 4 g hiilareita
2 kananmunaa = 0,5 g hiilareita
psyllium - ei imeytyviä hiilihydraatteja
suola - ei imeytyviä hiilihydraatteja
Koko komeudessa yhteensä 7,5 g hiilihydraatteja. Yhdessä palassa hiilihydraatteja on siis alle 1 gramma!


Ja sitten vielä raportti tämän viikon punnituksestaViime viikolla tuskastelin hidasta vauhtia, mutta nyt saan tuulettaa. Pudotus 1,5 kiloa (!!) ja pääsin heittämällä alle 120 kilon "rajapyykin". Nyt paino tasan 119 kiloa ja tuntuu kyllä hyvältä. Toisaalta sitä murehtii jo nyt, että kuinka huono ensi viikosta tulee kun nyt paino tippui noin paljon... Mutta silti - oli kyllä hyvä viikko!

3 kommenttia:

 1. Nam, mitä leipää. :) Psylliumia ei noista aineksista vielä löydy, mutta eiköhän sekin eksy jossain vaiheessa kaappiin ja leivän valmistus voi alkaa! Onnea pudotuksesta, hieno lukema! :) Ei yksi hyvä viikko todellakaan tarkoita heti perään huonoa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä ohjeesta! Tekee ihan mieli kokeilla, kun vaikuttaa niin helpolta. Sitäpaitsi minä oon näkkärin ystävä :)

  Ja Huippu viikko painon kanssa! Mahtavaa !
  Sinä hyvinkin kolkuttelet vuodenvaihteeseen mennessä sitä vaikeasti ylipainoisten rajapyykkiä!
  Toivottavasti vauhti jatkuu ja mieli pysyy hyvänä :)
  Oon kyllä ylpeä sinusta <3

  VastaaPoista