Taustaa
Minä ja SuperSizeMe olemme mukana tässä projektissa
noudattamalla vähähiilihydraattista ruokavaliota, joka meillä tarkoittaa noin 20g hiilihydraatteja päivässä. Merkittävä ero meidän välillämme on, että minä
olen pitänyt karkkipäiviä viime aikoina kerran viikossa, jolloin minä
periaatteessa korvaan yhden tai kaksi ateriaa haluamillani hiilihydraatti-pitoisilla
ruuilla eli käytännössä makeilla leivonnaisilla. Eli vaimollani ruokavalio on
melkein ketogeeninen ja itselläni taas ehkä enemmän syklinen ketogeeninen ruokavalio .
Olemme valinneet ruokavalion
aikaisempien kokemusten perusteella, itselläni taustalla on myös usko
sen positiivisiin terveys-vaikutuksiin.
Olen vuosien varrella lukenut paljon ruokavalioista niin
erilaisista blogeista, lehdistä ja kirjoista. Luottamustani
vähähiilihydraattiseen ruokavalioon ovat merkittävästi lisänneet kirjat ”Good Calories, Bad Calorie” (Gary Taubes )
ja ”the Great Cholestrol Con” (Malcolm Kendrick).
Näiden kirjojen merkittävin panos omiin ajatuksiini oli se, kuinka ne asettavat
kyseenalaiseksi kaiken, mitä olemme ajatelleet ruokavalion ja terveyden
välisestä yhteydestä. Erityisesti
kysymys tyydyttyneen rasvan, kolesterolin ja sydän- ja verisuonisairauksien
yhteydestä saatettiin itselleni näissä kirjoissa aivan uuteen valoon eli
suomeksi, mitä jos tyydyttynyt rasva ei olekaan se riskitekijä, millaiseksi se
on meille esitetty.
Silloin kun matalahiilihydraattinen ruokavalion suosio alkoi
räjähdysmäisesti kasvaa laihduttajien parissa, alkoivat media ja lääkärit
huolestua ja varoitella ihmisiä sekä sydän- ja verisuonitautien riskin kasvusta
että muista mahdollisista haitallisista terveysvaikutuksista. Asiasta
keskusteltiin iltapäivälehtien palstoilla, työpaikoilla, lääkärin
vastaanotoilla ja Ajankohtaisen Kakkosen lähetyksissä. Huolimatta käytännön
elämässä havaituista hyödyistä niin painon kuin veriarvojen osalla, osa
asiantuntijoista ei voinut hyväksyä ”karppaamista” missään muodossa ja suu
vaahdoten puolustivat korkeahiilhydraattista-ruokavaliota – karppaamisesta ei
ollut pitkäaikaista seurantaa ja eikä sen pitkäaikaisia vaikutuksia tiedetty.
Ruotsissa SBU on julkaissut raportin, jonka mukaan lyhyellä aikavälillä vhh-ruokavalio on tehokkaampi tapa laihduttaa ja turvallinen. Turun Sanomissa julkaistun uutisen mukaan Karppaajan sydän kestää rasvapommit. Mutta samaan aikaan kuitenkin esimerkiksi Keventäjät.fi sivustolla varoitellaan ”alakarppauksesta”(ketogeeninen), koska hedelmien ja kokojyväviljojen käyttö vähenee. Toisaalla kerrotaan kasviskarppaamisesta , joka ainakin itsestäni kuulostaa jo jotenkin itsensä vastakohdalta.
Tänään aamulla katselin dokumentin ”Forks Over Knives” (Lee
Fulkerson) .
Dokumentissa annetaan puheenvuoro erityisesti T. Colin Campbellille
ja Caldwell Esselstynille ,
jotka molemmat uskovat, että ihmisten tulisi poistaa kaikki eläinperäinen
ruokavaliostaan, edistääkseen terveyttään. Heidän mielestään tämä ei pelkästään
riitä, vaan myös ruokavalion rasvan määrä tulisi radikaalisti laskea, koska
heidän mukaansa kaikki rasva, myös kasvipohjainen rasva voi olla
vaarallista.
Tämän dokumentin sanoma on siis suorassa ristiriidassa valitsemamme
ruokavalioni kanssa ja sitä katsoessani niskakarvat nousivat pystyyn, osittain
omien ennakkokäsityksien takia ja osittain, koska omalla vaatimattomalla ymmärrykselläkin
huomaa asiavirheitä. Mutta jos dokumentin tekijä on antanut asiavirheiden
lipsahtaa elokuvaan, koska on ollut niin perusajatuksen lumoissa, kuinka paljon
itse on mahtanut syyllistyä samaan? Tarkempaa analyysia ja kritiikkiä dokumentista voit lukea Antony Colpon blogista ,Raw Food SOS-blogista ja Weston A Pricen-säätiön blogista. Vähähiilihydraattisen ruokavalion kritiikkiä löydät osoitteesta http://www.atkinsexposed.org/ ja http://www.quackwatch.com.
Ravitsemus
ja ihmisen elimistö ovat siis tieteen tarkastelun alla osoittautuneet paljon
monimutkaisemmaksi ongelmaksi kuin kukaan olisi osannutkaan arvioida. Kuten
kaikilla muillakin tieteen alueilla vastausten löytäminen kysymykseen,
aiheuttaa selkeyden sijaan yleensä vain lisää kysymyksiä.
Ruokavalio-suositusten tekeminen taas tarkoittaa siirtymistä yksittäisen
ihmisen tasolta väestön tasolle ja silloin voidaankin vain antaa suosituksia
eikä suoranaisia ohjeita yksilölle. Kenenkä neuvoja ravitsemus-asioissa voi todella
kuunnella? Ymmärtääkö keskiverto yleislääkäri ravitsemusta yhtään sen paremmin
kuin hänen potilaansa? Entä asiantuntijat, kuinka paljon heidän ennakkokäsityksensä
ja heidän opettajiensa ennakkokäsitykset vaikuttavat heidän antamiinsa
neuvoihin? Voiko ravitsemusterapeutti antaa edes neuvoja ruokavaliosta, jos hän
ei ymmärrä todellisia syy- ja seuraussuhteita?
Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Hieno juttu, että kirjoitat asiapitoista tekstiä ja perustelet asioita :)
VastaaPoistaMuutenkin kirjoitat kyllä hyvin!
Varsinaisesti sisältöön minulla ei ole kommentoitavaa, kun en ole asiaan tutustunut sen ihmeemmin. Itse taidan enemmän olla... hmm, en tiedä mikä, mut joku muu laihduttaja. - Varmaan se jojo-laihduttaja :D
Tieteellinen termi on, jojomus laihtuneisuus :P
Mut sen sanon, että erittäin tehokas tuo teidän valitsemanne tapa näyttää olevan ainakin pudotettujen kilojen kantilta :)