sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Kannattaisiko välillä mässätä? by Omnivore

Pitääkö ruokavalio noudattaa aivan kirjaimellisesti koko ajan? Omasta mielestäni mediassa ja arkikeskusteluissa laihduttaja saa hieman ristiriitaista tietoa tästä kysymyksestä. Monasti ajatusta pidetään järjettömänä, koska se:

- hidastaa laihtumista
- johtaa mässäilykierteeseen
- ei opeta kohtuutta
- aiheuttaa morkkiksen...

Ehkä ongelma onkin tuo nimi - mässypäivä? Itse pidän viikottain mässypäiviä, mutta itselläni se tarkoittaa vapaata syömistä noin kolmen tunnin ajan. Silloin vedetään naamaan niin pyttipannua kuin suklaata ja leivonnaisiakin. Olen kokenut saavani hyötyä noista vapaista kaloreista. Muun ajan viikosta syön noudattaen vähähiilihydraattista ruokavaliota, kuitenkaan näännyttämättä itseäni. Lukemani perusteella monelle ihmiselle ongelmaksi muodostuu enemmän itsensä näännyttäminen viikolla kuin itse mässypäivä.

Kaikille tapa ei sovi, mutta on olemassa syitä, miksi laihduttajan kannattaisi ehkä kokeilla ainakin yhtä korkeampi kalorista päivää viikossa. Karkin syöminen tuolloin ei ole pakollista, syö vaikka kurpitsakeittoa, mutta syö vähän enemmän.

Miten sitten tuosta korkeampi kalorisesta päivästä voisi olla laihduttajalle hyötyä? Vaikkakin olen toitottanut useissa kirjoituksissani yksinkertaisuuden puolesta, valitettavasti ihmisen ruumis ei toimi aivan yksioikoisesti. Laihduttaessa sinun tulee nauttia vähemmän energiaa kuin kulutat, mutta tarvitsemasi energian määrä alkaa putoamaan painon pudotessa monestakin syystä, joita ovat esimerkiksi:

- aineenvaihdunta hidastuu yrittäessä välttää nälkäkuolemaa
- näläntunne kasvaa, kun näläntunnetta hallitsevan hormonin, leptiinin määrä veressäsi tippuu
- yhä enemmän lihasmassaa uhrataan energiaksi.

Hallitulla mässypäivällä näitä aineenvaihdunna muutoksia voidaan hidastaa tai jopa kääntää ennalleen. Varsinkin voimaharjoittelua harjoittaville ja erityisesti vhh-ruokavaliota noudattaville mässypäivästä voi olla merkittävää hyötyä lihasmassan ylläpitämisessä, jollei jopa kasvattamisessa. Perinteisellä mässäilyllä on tietenkin myös omat huonot puolensa, kuten väsymys, pierettäminen ja turpoaminen ;-) Mutta mitäpä sitä ei tekisi "hyvinvointinsa" eteen?

Mutta valitettavasti tämäkään ei ole mikään universaali ratkaisu laihduttajan ongelmiin, mutta ehkä sinunkin kannattaisi kokeilla?


Näin se kulkee treeni sunnuntaina, lauantaisen mätön jälkeen.

2 kommenttia:

  1. Aiheellinen kirjoitus. :) Itse en enää laihduta, vaan yritän syödä kulutuksen kanssa tasan ja liikun paljon. Tällä hetkellä paljon pähkäilyä aiheuttaa rasvanpoltto ja lihasten kasvatus, joiden vuoksi oon entistä enemmän kiinnittänyt huomiota ruokavalioon. Mässypäiviä oon aina välillä pitänyt, tosin melko pienimuotoisesti. Mutta silloinkin mässyttely on ollut harkittua ja päivän kokonaisenergiamäärä on pysynyt aisoissa (kun siis ei tavoitteena painonpudotus). Oon huomannut, että kun on antanut itselleen ihan luvan herkutella, sitä on voinut tehdä rennolla otteella ilman morkkista. :)

    Eli ehdoton peukku mässypäiville! =)

    VastaaPoista
  2. Jep! Lihasmassan kasvatus ja rasvanpoltto voivat olla molemmat hankalia, saati sitten molempien tekeminen yhtä aikaa. Mutta tsemppiä sinulle, Jenni - No pain, no gain!

    VastaaPoista